Wat is een infrarood paneel?

Wat is een infrarood paneel?

Een infrarood paneel, ook wel bekend als een infraroodverwarmingssysteem, is een moderne en efficiënte manier om warmte te genereren in verschillende ruimtes, zoals huizen, kantoren en zelfs buitenterrassen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of convectoren, gebruiken infraroodpanelen geen lucht om warmte te verspreiden. In plaats daarvan stralen ze infrarode stralen uit, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer de zon op je huid schijnt.

Hoe werken infrarood panelen?

Om te begrijpen hoe infraroodpanelen werken, moeten we een beetje dieper ingaan op het concept van infrarode straling. Infrarode stralen zijn een vorm van elektromagnetische straling die warmte overbrengt van het ene object naar het andere zonder de tussenliggende lucht te verwarmen. Dit betekent dat wanneer een infraroodpaneel is ingeschakeld, het infrarode stralen uitzendt die rechtstreeks worden geabsorbeerd door objecten en mensen in de ruimte, waardoor ze opwarmen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een infraroodpaneel aan het plafond van je woonkamer hebt gemonteerd. Zodra je het inschakelt, begint het infrarode stralen uit te zenden die op de vloer, muren en meubels vallen. Deze oppervlakken absorberen de straling en worden warmtebronnen op zichzelf. Als je dan in de kamer bent, voel je de warmte direct op je huid, vergelijkbaar met de manier waarop je de zonnewarmte op een zonnige dag voelt.

Voordelen van infrarood panelen

Nu we weten hoe infraroodpanelen werken, laten we eens kijken naar enkele van hun voordelen:

 1. Infraroodverwarmingssystemen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele systemen. Omdat ze warmte direct overdragen aan objecten en mensen, wordt er minder warmte verloren aan de omgeving, wat resulteert in lagere energiekosten.
 2. De warmte die door infraroodpanelen wordt gegenereerd, voelt natuurlijk en comfortabel aan. Er is geen droge lucht of luchtcirculatie zoals bij convectiewarmte, wat vaak als aangenamer wordt ervaren.
 3. Infraroodpanelen kunnen in specifieke zones worden geplaatst, waardoor je de mogelijkheid hebt om alleen de ruimtes te verwarmen waar je je op dat moment bevindt. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en lagere verwarmingskosten.
 4. Infraroodpanelen zijn relatief eenvoudig te installeren, vooral in vergelijking met complexe verwarmingssystemen. Ze kunnen aan het plafond, aan de muur of zelfs op de vloer worden gemonteerd, afhankelijk van je behoeften.
 5. Infraroodwarmte kan therapeutische voordelen hebben, zoals het verlichten van spierpijn en het bevorderen van de bloedsomloop. Het kan ook helpen bij het verminderen van vochtigheid in de ruimte, wat gunstig kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen.

Soorten infraroodpanelen

Er zijn twee hoofdtypen infraroodpanelen: korte golf en lange golf. Hier is een kort overzicht van elk type:

 1. Korte golf infraroodpanelen
  Deze panelen produceren hoogenergetische infrarode stralen, vergelijkbaar met de stralen van de zon. Ze zijn zeer geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes en buitentoepassingen, zoals terrassen.
 2. Lange golf infraroodpanelen
  Deze panelen produceren minder intense infrarode stralen en zijn ideaal voor kleinere ruimtes, zoals slaapkamers en badkamers. Ze zijn ook geschikt voor gebruik in woningen met oudere mensen, kinderen of huisdieren vanwege hun lagere intensiteit.

Toepassingen van infrarood panelen

Infraroodpanelen kunnen in verschillende situaties worden gebruikt, waaronder:

 • Ze kunnen de hoofdverwarming zijn of worden gebruikt als aanvullende verwarming in specifieke kamers.
 • Een infrarood paneel wordt vaak gebruikt in kantoren, winkels en restaurants om comfortabele warmte te bieden aan klanten en medewerkers.
 • Ze worden gebruikt voor het verwarmen van magazijnen, fabrieken en andere industriële ruimtes.
 • Infraroodcabines worden gebruikt voor ontspanning en therapeutische doeleinden.
Wat is een infrarood paneel?
Schuiven naar boven